Pancakesy z frużeliną

Pancakesy z frużeliną

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 jajko
    • 85 ml mleka
    • 85 g kefiru
    • 35 ml oleju
    • 170–180 g mąki pszennej
    • 40 g cukru
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Frużelina:

    • 400 g mrożonych owoców jagodowych
    • 50 g cukru
    • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
    • sok z 1/2 limonki
    • 150 ml wody
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Owoce wsyp do garnuszka, dolej 100 ml wody i dosyp 50 g cukru. Zagotuj. Dodaj sok i otartą skórkę z limonki. Gotuj na małym ogniu przez około 5–7 minut.

2

 Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w 50 ml zimnej wody i wlej do gotujących się owoców. Delikatnie mieszając, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.

3

W misce połącz wszystkie mokre składniki ciasta z solą i cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

4

Teflonową formę na ciasteczka posmaruj cienko olejem. Wyłóż ciasto na foremkę i wstaw do nagrzanego do 170° piekarnika. Pancakesy możesz też usmażyć na teflonowej patelni na małym ogniu.

5

Po około 8–10 minutach pancakesy powinny być już złote. Wyciągnij blaszkę z piekarnika i od razu zdejmij z niej placuszki. Przestudzone panceksy ułóż po 2–3 sztuki w stosiki, przekładając je frużeliną. Nadziej porcje na wykałaczki ułóż na talerzu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2016-08-01 Monika ze Smacznej Strony

    Takie pancakesy można podać na wiele smacznych okazji :)

  • 2016-07-30 Anna Dudkiewicz

    Stawiam również na dekorację z owoców - zawsze dodają potrawie świeżości i kolorów :) Warto poeksperymentować również z kształtem - moje pancakes są w formie serc :)