Panga w sosie szparagowym

Panga w sosie szparagowym

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety z pangi
    • 4 szparagi zielone
    • 5 łyżek masła
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1 łyżka posiekanej kolendry
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj filety: całe filety rybne przypraw z obu stron solą, czarnym pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Na każdy filet połóż po 1 łyżce masła, a następnie zawiń je osobno w folię aluminiową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190° przez 20–25 min.

Przygotuj szparagi: warzywa umyj, odetnij twarde końce i obierz. Zagotuj wodę w wysokim garnku z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Szparagi ustaw pionowo, tak aby główki wystawały ponad wodę i gotowały się na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE przez 15 min. Pamiętaj, że szparagi dochodzą jeszcze po wyciągnięciu z wody, więc nie gotuj ich zbyt długo. Szparagi można odsmażyć na maśle, by były słodsze lub gotować w mleku – wtedy są delikatniejsze.

Przygotuj sos szparagowy: ugotowane szparagi potnij na kawałki. Główki zostaw do dekoracji, a resztę zmiksuj z resztą roztopionego masła, 1 łyżeczką cytryny, świeżo posiekaną kolendrą i szczyptą soli oraz czarnego pieprzu do smaku.

Upieczone filety rozpakuj z folii, przełóż na talerz, polej sosem i udekoruj odłożonymi główkami szparagów. Podawaj od razu na gorąco.


Komentarze