Panga z grilla w marynacie z sosem cytrynowym

Panga z grilla w marynacie z sosem cytrynowym

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 rozmrożone filety z pangi
    • 1 cytryna
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • sok z 1/2 cytryny
    • przyprawy: po łyżeczce szałwii i pieprzu

    Sos cytrynowy:

    • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka mąki
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • sok z 1cytryny
    • przyprawy: sól, biały pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj cztery kawałki folii aluminiowej. Filety osusz ręcznikiem papierowym i oprósz solą. Szałwię i pieprz wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Gotową emulsją posmaruj filety z obu stron i każdy z osobna połóż na przygotowanym kawałku folii aluminiowej.

Cytrynę pokrój w cienkie plastry i połóż na filetach. Podwiń folię do góry i szczelnie zawiń. Połóż na mocno rozgrzanym grillu na 10 do 15 minut. W tym czasie w małym garnku rozgrzej masło. Na rozgrzane masło wsyp mąkę i mieszając poczekaj aż lekko się zarumieni, następnie wlej do garnka śmietankę i dodaj skórkę otartą z cytryny. Poczekaj aż całość się zagotuje i dopraw sos sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Gotową rybę wyciągnij z folii i podaj z ciepłym sosem cytrynowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze