Papas arrugadas con mojo verde - młode ziemniaki z Wysp Kanaryjskich z zielonym sosem kolendrowym

Papas arrugadas con mojo verde - młode ziemniaki z Wysp Kanaryjskich z zielonym sosem kolendrowym

  • 00:50
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ziemniaki:

    • 1 kg drobnych, młodych ziemniaków
    • 3 garści gruboziarnistej morskiej soli
    • gruby plaster cytryny

    Mojo verde:

    • główka młodego czosnku
    • duży pęczek natki kolendry
    • zielona papryka
    • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
    • szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 1/3 szklanki octu winnego
    • morska sól do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki: dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przełożyć do rondla. Dodać cytrynę, wlać tyle wody, by przykrywała dno garnka i było jej mniej więcej na dwa palce, wsypać sól, przemieszać, przykryć garnek, postawić na ogniu i gotować do miękkości (stopień ugotowania sprawdzać, nakłuwając ziemniaki wykałaczką). Gdy będą miękkie, odlać resztkę wody, jeśli jakaś pozostała, postawić garnek na chwilę na ogniu do odparowania, przełożyć ziemniaki na półmisek, podawać z sosem.

Mojo verde: w moździerzu dokładnie rozgnieść obrane ząbki czosnku z kminem i solą (lub zmiksować w blenderze). Dodać pokrojoną w kawałki paprykę i listki kolendry, zmiksować na gładką masę. Cały czas mieszając, wlewać stopniowo oliwę, a później ocet, by wszystkie składniki się połączyły, podawać na zimno.


Komentarze