Pappa al pomodoro - toskańska zupa pomidorowo-chlebowa

Pappa al pomodoro - toskańska zupa pomidorowo-chlebowa

  • 00:45
  • 8 porcji
  • 259 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
    • 1 kg pomidorków koktajlowych
    • 4–6 ząbków czosnku
    • 500 g czerstwego pszennego chleba
    • 1 1/2 l wody
    • 4–6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 2 suszone papryczki peperoncino (lub szczypta ostrej papryki w proszku)
    • 1–2 łyżki octu winnego
    • 1 duży pęczek bazylii
    • oliwa z pierwszego tłoczenia do podania, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka razem z obranym i drobno posiekanym czosnkiem, gałązkami bazylii obranymi z liści, pokrojonym w kostkę chlebem i pokruszonymi papryczkami. 

2

Zalewamy wodą, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 15 minut; wyjmujemy gałązki bazylii i wyrzucamy.

3

 Umyte pomidorki koktajlowe układamy na tacy do pieczenia, każdy lekko nagniatamy widelcem, polewamy oliwą, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż skórka się lekko skarmelizuje. 

4

Przecieramy na sicie do garnka, odrzucając skórki, wlewając do garnka cały sok spod pieczenia wraz z oliwą.

5

Zupę doprawiamy do smaku solą i octem, dodajemy podarte dłońmi listki bazylii, zostawiając po jednym do dekoracji każdej porcji, podajemy w temperaturze pokojowej, skrapiając każdą porcję oliwą.


Komentarze