Pappardelle z łososiem w szpinakowo-serowym sosie

Pappardelle z łososiem w szpinakowo-serowym sosie

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 op. makaronu pappardelle
    • 150 g wędzonego łososia
    • 150 g szpinaku baby
    • 100 g sera z niebieską pleśnią
    • 100 ml śmietanki 30%
    • 2–3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • kilka łyżek oliwy do smażenia
    • grubo zmielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy, tak długo jak podane jest w instrukcji na opakowaniu.  

Łososia skrop sokiem z cytryny i odstaw na moment na bok.  

Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i smaż na niewielkim ogniu, dosłownie krótką chwilkę, by nie zdążył się przypalić. Dodaj przepłukany szpinak, a po chwili również łososia. 

Smaż jeszcze chwilę cały czas mieszając, po czym podlej śmietanką i duś, aż jej ilość zredukuje się mniej więcej o połowę.

Dodaj pokrojony w niewielką kostkę ser i pozwól mu się nieco rozpuścić, co dodatkowo zagęści sos. Dopraw skórką otartą z cytryny i grubo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z odcedzonym makaronem i podawaj. Smacznego!


Komentarze