Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g mięsa zmielonego wieprzowego
    • 3 papryki w różnych kolorach
    • 500 g pieczarek
    • 1 cebula
    • ½  szklanki kaszy gryczanej lub ryżu

    Sos pomidorowy:

    • 2 świeże pomidory
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • przyprawy: tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj sos pomidorowy: na oliwie zeszklij czosnek, dodaj koncentrat pomidorowy, 1 pomidora bez skórki, łyżkę octu balsamicznego i tymianek. Gotuj przez 5 min.

Do surowego mięsa mielonego dodaj lekko podsmażone pieczarki i cebulę. Kaszę ugotuj, rozgotowując ją w osolonej wodzie, wymieszaj z mięsem.

Papryki sparz gorącą wodą, odkrój im ogonki (ale nie wyrzucaj ich), usuń pestki ze środka. Napełnij papryki farszem z mięsa i kaszy.

Włóż papryki ciasno do garnka. Nałóż z powrotem odcięte ogonki na papryki, zalej gorącą osoloną wodą, ale tak aby woda nie zakryła ogonków papryki. Gotuj przez 25 min.

Ugotowane papryki pokrój w grube plastry i polej gorącym sosem pomidorowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze