Papryka faszerowana grzybami

Papryka faszerowana grzybami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 9 dużych papryk
    • 30–40 dag grzybów
    • 1 jajko
    • 3 łyżki tłuszczu (dobrego oleju)
    • 4 łyżki purée ziemniaczanego
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • odrobina żółtego sera
    • zielona pietruszka
    • 200 ml śmietany
    • bułka tarta do posypania formy
    • pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne (energicznym ruchem ogonek papryki wpychamy palcem do środka i wyciągamy na zewnątrz). 7 papryk pozostawiamy do nadziewania, a dwie kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy jadalne, mięsiste części gniazd nasiennych. Obrane cebule również kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na przezroczysto, pod koniec dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i oczyszczone, wymyte i pokrojone w plasterki grzyby oraz według uznania posiekanej natki pietruszki posiekanej. Solimy, przyprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem.

Kiedy wysmaży się cały sos, studzimy. Dodajemy rozmieszane jajko, purée ziemniaczane i łyżkę śmietany. Dokładnie mieszamy, próbujemy i przyprawiamy do smaku.

Masą faszerujemy papryki. Układamy je w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, polewamy pozostałością śmietany i zapiekamy w nagrzanym piekarniku (200°C) ok. 40 min na rumiano.

Dodatkowo, możemy posypać jakimś aromatycznym, tartym serem. Podajemy rozkrojone na ukos, wzdłuż lub w całości. Podawać można z zapiekanymi w talarki ziemniakami lub ryżem lub zwyczajnie z chlebem. Smacznego.


Komentarze