Papryka w occie

Papryka w occie

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg papryki czerwonej
    • 4 ząbki czosnku
    • 6 łyżek cukru
    • 4 łyżki oliwy
    • 1/2 szkl. octu
    • 1 łyżka soli
    • 4 ziela angielskie
    • 4 listki laurowe
    • 4 szczypty gorczycy
    • 4 szkl. zimnej wody

    Dodatkowo:

    • 4 średnie słoiki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

4 szklanki zimnej wody zagotuj z 1 łyżką soli, 6 łyżkami cukru i 1/2 szklanki octu – gotuj ok. 5 min. Paprykę umyj, pokrój na 4 części, oczyść z pestek i włóż ją do wyparzonych słoiczków. Do każdego słoika dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 ziarenku ziela, 1 liściu laurowym, szczypcie gorczycy oraz po 1 łyżce oliwy. Całość zalej gorącą zalewą, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Wyparzonymi, ale suchymi pokrywkami zakręć słoiki.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 5 min. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze