Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka

  • 01:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży kurczak pokrojony na kawałki
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżki ostrej papryki
    • 1 łyżka mąki
    • 300 ml bulionu z kurczaka
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 4 duże pomidory, pokrojone na kawałki
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki masła
    • posiekana cebula
    • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Natrzeć kawałki kurczaka solą. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z masłem. Zrumienić kurczaka ze wszystkich stron. Wyjąć z rondla i odłożyć. W tym samym rondlu zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać słodką i ostrą paprykę oraz mąkę, podsmażać uważając, by nie przypalić papryki. Wlać bulion i wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka. Wsypać połowę posiekanej natki. Całość doprowadzić do wrzenia.

Dodać paski papryki, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Włożyć pomidory i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

Kiedy mięso będzie już miękkie, zdjąć garnek z ognia i dodać śmietanę i posypać pozostałą natką.


Komentarze