Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 362 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 duże dojrzałe pomidory lub 4 śliwkowe
    • 800 g piersi z kurczaka
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 duża cebula
    • 1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku
    • 2 żółte papryki
    • 150 ml kwaśnej 18% śmietany
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, szklimy, nie rumieniąc.

2

Zdejmujemy naczynie z ognia, wsypujemy paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy patelnię na ogniu, podlewamy odrobiną wody. 

3

Dodajemy pokrojonego w dużą kostkę kurczaka, obsmażamy ze wszystkich stron, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody (papryka w proszku nie może się przypalić, gdyż karmelizując się, gorzknieje).

4

Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę, dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 30 minut, ewentualnie podlewając odrobiną wody.

5

Solimy do smaku, zaprawiamy śmietaną, zagotowujemy. Podajemy z ryżem albo kluseczkami galuszkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2014-09-29 barte2

    Super przepis!