Paprykarz z kurczaka z ziemniakami

Paprykarz z kurczaka z ziemniakami

  • 01:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 udka kurczaka
    • 2 filety kurczaka
    • 4 skrzydełka kurczaka
    • 3 łyżki smalcu
    • 3 cebule
    • 1 kg ziemniaków
    • 4 papryki czerwone
    • 4 pomidory
    • 4 małe pikantne papryczki
    • 1 łyżka mąki
    • 1 szklanka śmietany
    • przyprawy: sól, papryka słodka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kawałki kurczaka umyj i natrzyj solą. Cebulę obierz, drobno pokrój i zrumień na jasnozłoty kolor. Dodaj kurczaka i zrumień. Wsyp paprykę w proszku, podlej wodą (1/4 szklanki) i duś pod przykryciem przez ok. 30 min, podlewając od czasu do czasu wodą.

W międzyczasie pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Papryki umyj, pokrój w krążki, wyjmij pestki. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodaj warzywa do kurczaka.

Gotuj przez ok. 30 min. Na koniec zagęść śmietanę wymieszaną z mąką. Podawaj z ziemniakami z wody.


Komentarze