Paprykarz z ziemniaków

Paprykarz z ziemniaków

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 353 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ziemniaków – typ kulinarny A lub AB (np. odmiana Vineta)
    • 3–4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, szklimy ją, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek.

2

Wsypujemy słodką paprykę w proszku.

3

Zdejmujemy na chwilę naczynie z ognia, wszystko dokładnie mieszamy.

4

Stawiamy rondel na ogniu, dodajemy obrane, wypłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, koncentrat pomidorowy, sól, kminek i ostrą paprykę. Podlewamy odrobiną wody i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE aż ziemniaki zmiękną, uzupełniając w razie potrzeby wodą.

5

Zagęszczamy śmietaną, zagotowujemy, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze