Papryki faszerowane kaszą sorgo i oliwkami

Papryki faszerowane kaszą sorgo i oliwkami

  • 01:20
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 1 papryka zielona
    • 300 g kaszy sorgo
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g oliwek drylowanych
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • skórka z 1/2 cytryny
    • sok z 1 cytryny
    • 50 ml oliwy
    • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
    • 3 gałązki mięty
    • 200 g jogurtu greckiego
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kaszę sorgo mocz całą noc w wodzie. Następnie przełóż do rondelka i wstaw do gotowania. Lekko posól. Sorgo gotuje się do miękkości ok. 30 minut. W tym czasie umyj i obierz warzywa. Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.

2

Papryki przekrój na ok. 3/4 wysokości i wyjmij nasiona. Ostaw przykrywki. Kaszę wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Pokrój drobno jeszcze oliwki i dodaj do nadzienia. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj z kaszą. Przypraw całość solą i świeżo mielonym pieprzem oraz drobno pokrojoną skórką z cytryny.

3

Papryki ułóż na desce i nadziewaj obficie kaszą. Przykryj odciętymi częściami papryki. Przełóż do naczynia i polej lekko oliwą. Wstaw do pieczenia na ok. 30 minut w temperaturze 180-190⁰C, używając termoobiegu. Tak faszerowane papryki możesz też przypiec na grillu, ale pamiętaj, by wcześniej owinąć je w folię aluminiową.

4

Przygotuj w miseczce musztardę z sokiem z cytryny. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj posiekaną miętę, a na koniec wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj.

5

Upieczone papryki przełóż na talerz i polej obficie sosem miętowym, a na górę dekoracyjnie nałóż kleks jogurtu.


Komentarze