Pascha czekoladowo-bakaliowa

Pascha czekoladowo-bakaliowa

  • 08:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg białego zmielonego odsączonego tłustego sera
    • 2 czekolady mleczne po 100 g
    • 5 łyżek kakao
    • 5 żółtek
    • 100 g miękkiego masła
    • 300 g cukru kryształu
    • 50 g ulubionych bakalii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

1 czekoladę wyłożyć do metalowej miski, postawić na garnku z wrzątkiem i nad parą rozpuścić, następnie wystudzić. Bakalie namoczyć w wodzie, odcedzić, wysuszyć i pokroić. Żółtka, kakao, cukier, masło i ser zmiksować, wymieszać z bakaliami, dodać wystudzoną czekoladę. Salaterkę z małym otworem w dnie (np. plastikową doniczkę) wyłożyć gazą, nałożyć równo masę, przykryć gazą, przycisnąć szklanym talerzykiem, lekko obciążyć, wstawić do głębokiego talerza i do lodówki na ok. 8 godzin. Wodę z talerza zlewać w miarę potrzeby. Tuż przed podaniem wyjąć z lodówki, wyłożyć odwrotnie na szeroki talerz, zdjąć gazę i posypać utartą drugą czekoladą oraz bakaliami.


  • Tagi:
  • + zaproponuj tag >

Komentarze

Podobne przepisy