Pascha waniliowo-migdałowa z musem malinowym

Pascha waniliowo-migdałowa z musem malinowym

  • 03:30
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 l świeżego tłustego mleka
    • 3 jajka
    • 125 g miękkiego masła
    • 250 ml kwaśnej śmietany
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 40 g cukru pudru
    • ziarenka z 1/2 laski wanilii
    • 100 g siekanych migdałów

    Mus:

    • 250 g mrożonych malin
    • 2 łyżki cukru
    • 30 ml soku jabłkowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mleko zagotuj z ziarenkami wanilii. Jajka wymieszaj z sokiem z cytryny i śmietaną. Wlej do gotującego się na małym ogniu mleka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy serwatka oddzieli się od sera, zdejmij garnek z ognia i przecedź płyn przez gazę rozłożoną na durszlaku. Zawiń ser na durszlaku dokładnie w gazę, na wierzchu połóż ciężką ceramiczną albo szklaną miskę. Zostaw ser na ok. 8 godzin do odciśnięcia i ostygnięcia.

Migdały upraż na suchej patelni i wystudź. Foremki do muffinek wyłóż gazą. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej ucierając, dodaj porcjami wystudzony i odciśnięty ser. Pod koniec dodaj uprażone migdały. Masę rozłóż do przygotowanych foremek i schowaj do lodówki na 3 godziny. Maliny zagotuj z cukrem i sokiem. Przetrzyj je przez drobne sitko i ostudź. Przed podaniem wyciągnij paschy z foremek i polej musem malinowym.


Komentarze