Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

  • 00:40
  • 8 porcji
  • 436 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg mielonego wilgotnego twarogu
    • 3 jajka
    • pół szklanki drobnych rodzynek
    • szklanka cukru
    • 3 łyżki miękkiego masła
    • cytryna
    • 2 ziarna kardamonu
    • torebka cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią
    • posiekane orzechy i bakalie do dekoracji
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rodzynki moczymy we wrzątku kilkanaście minut i odcedzamy.

2

Twaróg przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, rodzynki, masło, otartą skórkę z wyszorowanej cytryny, cukier, cukier waniliowy

3

 oraz dokładnie zgnieciony w moździerzu kardamon.

4

Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do formy na babkę wyłożonej gazą. Ubijamy. Przykrywamy deseczką lub talerzem, obciążamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin.

5

Następnie delikatnie przekładamy na półmisek i dekorujemy posiekanymi orzechami i bakaliami.


Komentarze