Pascha z bakaliami

Pascha z bakaliami

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg twarogu niekwaśnego półtłustego lub tłustego w kostce
    • 5 żółtek
    • 10 dag masła
    • 1/2 szkl. śmietany kremówki 30–36%
    • 1/2 szkl. cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 wanilii
    • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    • 100 g rodzynek
    • 1 kieliszek rumu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ser zmiel dwukrotnie. Rodzynki namocz w kieliszku rumu oraz w ciepłej wodzie (taka ilość, aby zakryć rodzynki).

2

Utrzyj masło z cukrem, stopniowo dodając żółtka.

3

Do puszystej masy dodaj kremówkę i utrzyj.

4

Stopniowo dodawaj zmielony ser, wanilię i ponownie utrzyj. Do masy dodaj wcześniej namoczone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. 

5

Weź 2 półlitrowe lub 1 litrowy pojemnik (plastikowy lub gliniany) z dziurkami. Dno wyłóż gazą. Nałóż do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykryj gazą, następnie obciąż talerzykiem. Pojemniki ustaw w misce tak, aby serwatka mogła swobodnie wypływać z dziurek. Paschę odłóż na noc do lodówki do stężenia.

6

Następnego dnia ostrożnie ściągnij talerzyk i delikatnie, nie uszkadzając paschy, zdejmij gazę. Ciasto ozdób bitą śmietaną, owocami i laską wanilii.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze