Paski indyka marynowane w przyprawach Tandoori Masala

Paski indyka marynowane w przyprawach Tandoori Masala

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g filetów z indyka
    • 40 g przypraw Tandoori Masala
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 12 pomidorków koktajlowych na gałązce
    • 1 brokuł
    • 2 szczypty nasion kopru włoskiego
    • 1/2 cytryny
    • skórka z 1/4 cytryny
    • 2 cebule
    • 1 szczypta szafranu
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Filety z indyka umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Pokrój najpierw w plastry, a następnie na długie paseczki ok. 2-3 cm szerokości.

2

W misce wymieszaj jogurt naturalny z przyprawą Tandoori Masala, solą i pieprzem. Dolej oliwę (50 ml) i całość wymieszaj.

3

Przełóż mięso do marynaty i wymieszaj.

4

Każdy pasek indyka nabij na osobny patyczek bambusowy i odłóż na półmisek do grillowania. Tak przygotowane mięso możesz odstawić do lodówki na czas od 12 do 24 godzin. Im dłużej poleży w marynacie, tym będzie smaczniejsze i bardziej kruche.

5

Brokuł umyj i odetnij różyczki. Możesz je lekko zblanszować we wrzątku, ale nie jest to konieczne. Brokuły będą świetnie się grillowały, gdy polejesz je oliwą. Ułóż różyczki brokułu na półmisku i odstaw do grillowania wraz z pomidorkami koktajlowymi. Przygotuj cytrynowy dressing. Z cytryny odkrój skórkę i wyciśnij sok do miseczki. Pokrój skórkę w drobne paseczki. Dodaj pokrojoną cebulę. Nasiona kopru pokrusz w moździerzu i dodaj do miski. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj szafran i oliwę (50 ml). Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość wymieszaj.

6

Przygotuj grill. Gdy żar będzie stabilny, ułóż na ruszcie indyka, a pomiędzy nim brokuły. Pomidorki koktajlowe dołóż, gdy mięso będzie już prawie gotowe.

7

Mięso ułóż na półmisku, a w środku dekoracyjnie połóż brokuły. Polej je sosem cytrynowym. Dołóż też pomidorki i udekoruj danie plasterkami cytryny.


Komentarze