Paski z topinambura z sosem paprykowym

Paski z topinambura z sosem paprykowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g topinamburów
    • 60 ml oliwy

    Przyprawa:

    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    • 50 g orzechów nerkowca
    • 30 g słonecznika
    • 10 g sezamu
    • sól
    • pieprz czarny

    Sos:

    • 1/2 papryki czerwonej
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1/2 awokado
    • 1 cebula szalotka
    • 5 gałązek świeżej kolendry
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 cytryny
    • 50 ml oliwy
    • 10 ml oliwy z chili
    • sól
    • pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Topinambury umyj i obierz ze skórki. Możesz użyć obieraczki lub nożyka, ponieważ skórka topinambura jest delikatna i łatwo ją zeskrobać. Pokrój topinambury na połówki i przełóż do miski. Polej oliwą i wymieszaj.

2

Przygotuj przyprawę. Orzechy, sezam i słonecznik upraż na suchej patelni. Przełóż do miseczki i zgnieć moździerzem. Dodaj kmin i mieloną kolendrę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie przyprawę i posyp nią topinambury.

3

Przełóż topinambury na arkusz folii aluminiowej i zawiń. Przełóż na rozgrzanego grilla i piecz powoli przez ok. 40 minut. Po 20 minutach odwróć folię, aby bulwy równo się wypiekły.

4

Przygotuj sos. Cebulkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Przełóż do miseczki wraz z obranym awokado i papryką. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj listki kolendry i wlej oliwę oraz oliwę z chili. Całość zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.

5

Przełóż topinambury na półmisek i ostrożnie otwórz folię. Polej danie kilkoma kroplami oliwy i posyp dekoracyjnie listkami kolendry. Obok dostaw miseczkę z sosem i podawaj.


Komentarze