Pasta asciutta spaghetti z podstawowym sosem pomidorowym

Pasta asciutta spaghetti z podstawowym sosem pomidorowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 638 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie włoskiego spaghetti (500 g)
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 1 nieduża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 400 g pomidorów w zalewie (pomodori pelati)
    • kilkanaście listków świeżej bazylii
    • sól, najlepiej morska
    • świeżo starty parmezan do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

 Na patelni rozgrzewamy niezbyt mocno oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, nie rumieniąc.

2

Wlewamy pomidory z puszki, dusimy na niewielkim ogniu ok. 40 minut, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Pod koniec doprawiamy do smaku solą.

3

W dużej ilości posolonego wrzątku gotujemy spaghetti al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE czyli tak, by makaron pozostał jędrny, odcedzamy.

4

Przekładamy odcedzony makaron do garnka, w którym się gotował, dodajemy sos i podarte dłońmi listki bazylii, dokładnie mieszamy.

5

Nakładamy do głębokich talerzy, posypujemy każdą porcję parmezanem, podajemy.


Komentarze