Pasta z pieczonych bakłażanów i papryk z serem feta

Pasta z pieczonych bakłażanów i papryk z serem feta

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 bakłażany
    • 3 papryki
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duży dojrzały pomidor
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 2 orzechy włoskie
    • 100 g bułgarskiego owczego sera sirene lub fety
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W moździerzu ugniatamy dokładnie czosnek z solą, bardzo powoli wlewamy olej, cały  czas ubijając, aż całość zamieni się w gładką pastę.

2

Na ruszcie układamy nakłute widelcem bakłażany oraz papryki, pieczemy, aż skórka się lekko przypali, a bakłażany i papryki całkowicie zmiękną.

3

Wkładamy papryki na chwilę do papierowej torby, by odwilgły, następnie obieramy je ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy na desce.

4

Bakłażany przecinamy wzdłuż na pół, łyżką wyjmujemy miękki miąższ na deskę i siekamy go, razem z posiekaną papryką i pastą czosnkową wkładamy do moździerza (lub miksera) i ubijamy na gładką pastę. Dodajemy sok z cytryny.

5

Ścieramy na tarce o grubych oczkach pomidory do miski z bakłażanami i papryką, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekane orzechy, ser i natkę, mieszamy. Podajemy.


Komentarze