Paszteciki

Paszteciki

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 4 szklanki mąki
    • 1 kostka masła
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 2 dag drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • szczypta soli

    Farsz:

    • 1 kg pieczarek
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • sól
    • pieprz
    • 1 jajko do smarowania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę i masło posiekać, drożdże rozpuścić w śmietanie, wylać na mąkę z masłem i szybko zagnieść. Na 10 minut przykryć miską (można schować do zamrażarki i wyjąć, kiedy jest potrzebne).

Grzyby drobno posiekać (lub zmielić) i podsmażyć, posiekaną drobno cebulę zeszklić, a następnie dodać do pieczarek i przyprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, kroić w kwadraty, położyć farsz i zawijać w ruloniki.

Paszteciki przed włożeniem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika posmarować z wierzchu jajkiem. Piec 20 minut.


Komentarze