Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

  • 03:00
  • 20 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 1/4 szkl. oleju + olej do posmarowania ciasta
    • 7 g drożdży suszonych
    • 2 jajka + 1 jako do posmarowania ciasta
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżka cukru

    Farsz:

    • 500 g kapusty kiszonej
    • 50 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • przyprawy: sól, pieprz i czarnuszka, sezam lub kminek do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Zacznij od farszu. Grzyby wypłucz i namocz przez noc w misce.

2

Gotuj przez 20 minut do miękkości. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując płyn spod nich. Gdy już ostygną, drobno je pokrój.

3

Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz i dobrze odciśnij. Drobno pokrój.

4

Cebulę pokrój w kostkę. Usmaż do lekkiego zarumienienia na 2 łyżkach oleju.

5

Kapustę zalej płynem spod grzybów. Dodaj 1 szklankę wody, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do miękkości (ok. 1 godz.), kontrolując poziom płynów. Po ugotowaniu kapusta powinna być pozbawiona płynu. Wyciągnij liście laurowe i ziele. Połącz kapustę z grzybami i cebulą. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej. Dodaj drożdże, mleko (nie gorące! tylko ciepłe), jajka, olej, sól i cukier. Połącz składniki łyżką.

7

Przełóż ciasto na stolnicę i je wyrób. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk.

8

Wyrobione ciasto posmaruj olejem, przełóż do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłe miejsce (np. koło grzejnika) do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je, tworząc prostokąt o długości blaszki i szerokości ok. 22 cm.

9

Na środek każdej części wyłóż farsz.

10

Złóż ciasto na pół i sklej rękoma lub widelcem.

11

Wałki ciasta przełóż na wyłożoną papierem blaszkę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

12

Posyp paszteciki czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Możesz pociąć je na kawałki przed pieczeniem lub bezpośrednio po nim.

13

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut (do zarumienienia ciasta).


Komentarze