Paszteciki z kapustą i suszonymi pomidorami

Paszteciki z kapustą i suszonymi pomidorami

  • 02:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g kapusty kiszonej
    • 10 pomidorów suszonych z zalewy
    • 1–2 łyżki bułki tartej
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

    Ciasto:

    • 300 g mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 60 g smalcu
    • 2 łyżki gęstej śmietany
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Posiekaj kapustę na drobniejsze kawałki. Do garnka wlej szklankę wody i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć posiekaną kapustę i gotuj ją do miękkości przez ok. 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Dodaj bułkę tartą, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Na stolnicy posiekaj masło i smalec z mąką. Dodaj śmietanę jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.

Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty grubości ok. 3 mm. Na środku każdego nałóż wałeczek z farszu. Placki złóż wzdłuż na pół i dokładnie sklej brzegi. Przenieś pasztety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pokrój w poprzek na 4–5 cm kawałki. Nie oddzielaj kawałków od siebie, zrobisz to po upieczeniu.

Wstaw paszteciki do nagrzanego do 190° piekarnika i piecz 30–35 minut, aż staną się złociste.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze