Pasztet domowy

Pasztet domowy

  • 03:30
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • porcja z królika (tacka) lub tusza z królika (ok. 1/2 kg) wraz z podrobami (wątroba i serce)
    • 250 g tłustej wieprzowiny (np. podgardle)
    • 100 g słoniny
    • 250 g wątróbek wieprzowych
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 6 pieczarek
    • słoik groszku zielonego z marchewką
    • kawałek selera i pora
    • 2 duże cebule
    • 2 liście laurowe
    • ok. 5 ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego
    • kilka jagód jałowca
    • 1 bułka
    • 4 jajka
    • kilka plastrów boczku na wierzch pasztetu
    • gałka muszkatołowa
    • przyprawy: sól, pierz
    • 1 łyżka margaryny lub masła do smarowania formy
    • forma z folii aluminiowej do pieczenia pasztetów i keksu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Porcję królika i wieprzowinę opłucz i włóż do garnka. Wlej wody tyle, aby mięso było lekko przykryte. Obierz cebulę, marchew, seler, por i włóż warzywa do garnka z mięsem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i jagody jałowca. Gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2 godz. Gdy mięso będzie na w pół miękkie, posól i dodaj słoninę. Następnie gotuj do miękkości. Wystudź. W wywarze z mięsa ugotuj wątróbkę – ok. 15 min. Wątróbkę wyjmij i przestudzić. W tym samym mięsnym wywarze namocz bułkę i ją odciśnij. Wątróbkę razem z bułką zmiel 2 razy. Mięso z królika oddziel od kości, słoninę pokrój na kawałki i wszystko zmiel 2 razy w maszynce. Połącz mięso królika i słoninę ze zmieloną wątróbką. Dodaj jajka, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, odcedzony z zalewy groszek i marchewkę – całość wymieszaj.

Pieczarki umyj i w całości obgotuj w osolonej wodzie (ok. 15 min). Formę wysmaruj masłem i przełóż 1/2 masy pasztetu do formy. Pieczarki poukładaj wzdłuż na środku i przykryj pozostałą połową pasztetu. Gotuj pasztet na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE około 1 godz. Po tym czasie poukładaj na wierzchu plastry boczku i zapiecz całość przez ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 220°. Pasztet ostudź. Podawaj pokrojony w plastry.

Uwagi: pasztet możesz także upiec w kąpieli wodnej. Wlej do dość płytkiej, podłużnej formy wodę do 1/2 jej wysokości. Następnie wstaw formę z pasztetem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190° stopni przez ok. 1,5 godz.


Komentarze