Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

  • 03:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 udziec indyka
    • 1/2 kg wątróbek drobiowych
    • 2 jajka
    • 1/2 szkl. śmietany
    • 50 g boczku parzonego
    • 1 czerstwa bułka
    • 1/2 szkl. mleka
    • 2 cebule
    • gałka muszkatołowa
    • 20 ml winiaku
    • przyprawy: sól, pieprz
    • 1 łyżka smalcu do blachy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Udziec indyka umyj i ugotuj do miękkości w wodzie z solą i 1 całą cebulą (ok. 1,5 godz.). Wątróbki oczyść z błon i umyj. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Kilka wątróbek pokrój na kawałki i zalej śmietaną z jajkami, dodaj gałkę muszkatołową i winiak. Całość wstaw do lodówki na 30 min. Bułkę namocz w mleku. Boczek parzony pokrój w kosteczkę wraz z drugą cebulą i podsmaż. Dodaj wątróbkę, smaż razem ok. 10 min, następnie wystudź. Mięso z indyka pokrój na kawałki. Bułkę odciśnij z mleka, zmiel dwukrotnie z podsmażoną wątróbką, cebulką, boczkiem i mięsem z indyka. Dopraw solą i pieprzem. Formę do pieczenia posmaruj smalcem i przelej masę do formy. Piecz pod przykryciem przez ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°. Pasztet ostudź i podawaj następnego dnia pokrojony w dość grube plastry.


Komentarze