Pasztet jaglany z soczewicą

Pasztet jaglany z soczewicą

  • 01:30
  • 15 porcji
  • 227 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. soczewicy (np. czerwonej)
    • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
    • 3/4 szkl. oleju (łagodnego w smaku, np. rzepakowego) + 2 łyżki
    • 5–6 łyżek suszonej żurawiny
    • 2 jajka L
    • 2 duże cebule
    • 6 dużych ziarenek ziela angielskiego
    • 2 duże liście laurowe
    • 1 gałka muszkatołowa
    • 6–7 łyżek sosu sojowego ciemnego
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ugotuj soczewicę oraz kaszę jaglaną i ostudź. Przyprawy wrzuć do młynka i zmiel na drobny pył. Możesz też użyć moździerza, ale w tym przypadku gałkę muszkatołową lepiej zetrzeć na tarce.

Rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp przyprawy i smaż chwilkę do momentu, aż zapach będzie mocno wyczuwalny. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż całość do zeszklenia cebuli.

Soczewicę i kaszę przełóż do kielicha miksera, dodaj jajka, olej oraz przestudzoną cebulę z przyprawami. Całość zmiksuj na gładką masę. Możesz też wszystkie składniki przełożyć do większej miski i użyć blendera ręcznego. Dodaj sos sojowy i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Wsyp żurawinę i znów wymieszaj.

Keksówkę (ok. 30 cm) nasmaruj olejem (dzięki temu papier lepiej się trzyma) i wyłóż papierem, który należy wyrównać. Przelej powstałą masę. Pasztet piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (z funkcją góra-dół) na środkowej półce przez 60 minut. Pasztet trzeba ostudzić, zostawiając go kilka godzin w foremce.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze