Pasztet jarski

Pasztet jarski

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g ciecierzycy
    • 1/2 puszki fasoli czerwonej
    • 1/3 kostki masła
    • 1 szkl. śmietanki 30%
    • 1 cebula
    • 4 jajka
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • sok z 1/2 cytryny
    • ok. 4 łyżki bułki tartej
    • gałka muszkatołowa
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ciecierzycę opłucz i namocz na ok. 10 godz. w przegotowanej wodzie. Cebulę drobno posiekaj. Ugotuj wymoczoną ciecierzycę wraz z cebulą do miękkości na wolnym ogniu, dopraw solą. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i zmiksuj. Dodaj jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Formę posmaruj 1 łyżką masła i posyp 1 łyżką bułki tartej. 1/2 masy wylej do formy. Fasolę z puszki odcedź i przepłucz. Następnie ułóż ją na cieście i posyp posiekaną pietruszką. Zalej pozostałą warstwą masy. Wierzch pasztetu posyp resztą bułki tartej, przesiewając ją przez sito. Masło pokrój w kosteczkę i poukładaj również na wierzchu pasztetu. Piecz do zbrązowienia, w piekarniku nagrzanym do 180° przez 45 min.


Komentarze