Pasztet rybny z migdałami i rodzynkami

Pasztet rybny z migdałami i rodzynkami

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 200 g mintaja
    • 100 g dorsza
    • 50 g marchewki
    • 50 g rodzynek
    • 50 g migdałów całych
    • 20 g migdałów płatki
    • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
    • 1 ząbek czosnku
    • 300 g śmietanki
    • 1 jajko
    • po 1 gałązce natki pietruszki i koperku
    • 250 ml wina białego
    • 250 ml wody
    • 20 g żelatyny
    • skórka z 1 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
    • mała foremka aluminiowa na pasztet
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, aby skórka zmiękła. Następnie je obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Filety z ryb umyj i pokrój na małe kawałki. Mintaja przełóż do miski, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ostrą papryką. Posiekaj ząbek czosnku i dodaj do ryby. Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę, odłóż.

2

Do ryby wlej śmietankę, wbij jajko oraz dodaj posiekaną natkę i koperek. Zmiksuj wszystko kuchennym blendrem na gładką masę.

3

Dodaj marchew, rodzynki i pokrojone migdały. Wymieszaj pasztet.

4

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Pasztet przełóż do formy i rozłóż jeszcze na wierzchu kawałki dorsza. Wciśnij palcem każdy kawałek ryby, aby zatopiły się w pasztecie. Posyp wierzch migdałowymi płatkami i nakryj pasztet arkuszem papieru do pieczenia. Zapobiegnie to zbyt intensywnemu spieczeniu pasztetu z wierzchu. Formę wstaw do piekarnika na blachę, na którą wlej wodę. Utrzyma ona wilgotność podczas pieczenia, ale i zapobiegnie przypalaniu się pasztetu. Piecz ok. 40 minut. Pasztet podczas pieczenia lekko się podniesie.

5

W rondelku zagotuj wino z wodą i dodaj skórkę oraz sok z 1/2 cytryny. Dopraw jeszcze wywar solą i cukrem i świeżym pieprzem. Dodaj do smaku kilka rodzynek. Wywar powinien być winno-słodki z mocnymi nutami cytryny. Wsyp teraz żelatynę i dobrze wymieszaj. Już nie gotuj galaretki tylko odstaw, aby ostygła.

6

Wyjmij pasztet z pieca, a następnie odstaw, aby przestygł. Dopiero ochłodzony wyjmij z formy. Przygotuj nową foremkę aluminiową. Wlej do niej na spód zastygającą galaretkę z wina i odstaw do lodówki, aby lekko stężała. Dopiero teraz włóż pasztet i zalej całość galaretką z wina. Wstaw ponownie do lodówki, aby całkowicie galaretka stężała.

Gotowy pasztet w galaretce z wina wyjmij z formy, pokrój na plastry i rozłóż na półmisku. Dodatkowo dekoruj listkami natki lub koperku. Do takiego pasztetu pasuje również śmietankowy mus z chrzanem


Komentarze