Pasztet staropolski

Pasztet staropolski

  • 05:05
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki wieprzowej
    • 0,5 kg boczku surowego
    • 0,5 kg podgardla
    • 0,5 kg pręgi wołowej lub innej wołowiny
    • 30 dkg wątróbek drobiowych
    • 4 suche bułki
    • 4 jajka
    • sól
    • pieprz
    • gałka muszkatołowa
    • majeranek
    • 1 cebula
    • margaryna i tarta bułka do pieczenia
    • suszona żurawina lub śliwka suszona, wedle uznania jako nadzienie
    • ziele angielskie i liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięsa opłukać, udusić w szybkowarze z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, można jeszcze lekko dosolić. Wątróbkę usmażyć z drobno posiekaną cebulą. Mięsa i wątróbkę wyciągnąć z szybkowara i patelni, a do powstałego sosu wkroić 4 bułki, aby go wciągnęły.

Mięsa, wątróbki i nasączone bułki 2 krotnie przekręcić przez maszynkę z drobnym sitkiem, wyrabiać rękoma do uzyskania gładkiej, jednolitej masy, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz majeranek wedle uznania. Na koniec dodać jajka i całość dokładnie wymieszać.

Powstałą masę wyłożyć do foremek do pieczenia, do smaku pasztet można nadziać wedle uznania suszonymi żurawinami lub suszonymi śliwkami.

Formy wysmarować margaryną i posypać tartą bułką, przed wyłożeniem masy pasztetowej. Piec około 45 min do 1 godziny w temperaturze około 180 stopni i pilnować, aby pasztet nie wysechł.

Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na około 1 godzinę. W zależności od gustów smakowych można dodać więcej wątróbki. Doskonała staropolska potrawa, idealna na święta, smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.


Komentarze