Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

  • 03:30
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1/2 kg udźca z indyka
    • 100 g słoniny
    • 250 g wątróbek drobiowych
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 100 g śliwek suszonych
    • 1 duża cebula
    • 1 liść laurowy
    • ok. 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    • 2 bułki
    • 3 jajka
    • gałka muszkatołowa
    • imbir
    • 4 łyżki żelatyny spożywczej
    • przyprawy: sól, pierz
    • do smarowania formy: łyżka margaryny lub masła
    • forma z folii aluminiowej do pieczenia pasztetów i keksu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Porcję indyka i słoninę opłucz i włóż do garnka. Wlej wody tyle, aby mięso było lekko przykryte. Obierz cebulę, marchew, seler i wszystko włóż do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny. Słoninę wyjmij po 30 min, a wywar w garnku dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj jeszcze na małym ogniu ok. 1,5 godz. pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj wątróbkę. Gotuj ją ok. 10 min. Z wywaru wyjmij wszystkie warzywa i mięso. W wystudzonym wywarze namocz bułkę i odciśnij ją.

Bułkę, wątróbkę, warzywa z wywaru, mięso indyka i słoninę zmiel 2 razy. Dodaj jajka, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, imbir oraz śliwki – wszystko wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i przełóż do niej pasztet. Gotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE ok. 1 godz. Następnie ostudź i poukładaj wzdłuż na środku kilka śliwek do dekoracji. 4 łyżki żelatyny rozpuść w zimnej wodzie. Wywar z gotowanego wcześniej mięsa odcedź i podgrzej. Następnie rozpuść w nim żelatynę. Poczekaj aż przestygnie i gdy zacznie tężeć, wylej żelatynę na wierzch pasztetu. Wstaw pasztet do lodówki na ok. 1 godz. Pasztet podawaj pokrojony w plastry.

Uwagi: pasztet możesz także upiec w kąpieli wodnej. Wlej do dość płytkiej, podłużnej formy wodę do 1/2 jej wysokości. Następnie wstaw formę z pasztetem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190° przez ok. 1,5 godz.


Komentarze