Pasztet w cieście

Pasztet w cieście

  • 03:00
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto kruche:

    • 2 szkl. mąki
    • 200 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki zimnej wody

    Na pasztet:

    • 150 g wątróbki wieprzowej
    • 250 g wieprzowiny
    • 250 g fileta z kurczaka
    • 150 g słoniny
    • 1 jabłko
    • 1 cebula
    • 1/2 szkl. śmietany
    • 100 g pieczarek
    • 100 g boczku parzonego
    • gałka muszkatołowa
    • 1 listek laurowy
    • przyprawy: sól, pieprz
    • 1 jajko do smarowania ciasta
    • 2 łyżki oleju do smażenia
    • 1 łyżka smalcu do blachy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, następnie posiekaj z tłuszczem. Jajko wymieszaj z zimną wodą, dodaj do mąki z margaryną. Zagniataj ciasto aż do momentu, kiedy zrobi się gładkie. Ciasto zawiń w folię spożywczą. Wstaw na 30 min do lodówki.

Przygotuj pasztet: wieprzowinę, słoninę i filety z kurczaka ugotuj z listkiem laurowym do miękkości w osolonej wodzie (ok. 2 godz.). 15 min przed końcem gotowania wrzuć pieczarki. Wątróbkę umyj, oczyść z błon. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż z wątróbką na 2 łyżkach oleju. Jabłko obierz i pokrój na ćwiartki, wykrój gniazdka nasienne i wrzuć na patelnię do wątróbki i cebuli. Ugotowaną słoninę, wieprzowinę, kurczaka i pieczarki drobno pokrój i zmiel dwukrotnie przez maszynkę lub zmiksuj razem z podsmażonymi składnikami. Do pasztetu dodaj 1/2 szklanki śmietany i wymieszaj.

Formę do pasztetu wysmaruj smalcem. Kruche ciasto rozwałkuj na 0,5 cm grubości i przytnij do wymiarów formy. Odrobinę ciasta odłóż do przykrycia pasztetu. Dno i boki formy wyłóż ciastem. Przełóż pasztet na ciasto i przykryj z góry odłożoną częścią. Z resztek ciasta uformuj elementy dekoracji. Posmaruj całość rozmąconym jajkiem. Na końcu natnij ciasto w kilku miejscach i wstaw do piekarnika silnie nagrzanego do 230°. Po 30 min zmniejsz temp. do 190° i przykryj papierem do pieczenia, aby ciasto się nie spiekło. Piecz jeszcze ok. 25 min. Upieczony pasztet ostudź (ok. 8 godzin) Najlepiej na drugi dzień okrój nożem boki i wyjmij pasztet z formy. Podawaj pokrojony w plastry.


Komentarze