Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

  • 02:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg selera
    • 3 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 czerwonej papryki
    • 6 jaj
    • 1 szkl. bułki tartej
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 1 cebula
    • 1 papryka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 szkl. wody
    • przyprawy: sol, pieprz, oregano
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Seler i cebulę obierz, umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Na patelni rozgrzej masło i uduś warzywa na średnim ogniu aż staną się miękkie (ok. 20 min). Bułkę tartą namocz w wodzie i zmiksuj dokładnie na papkę. Paprykę umyj i pokój w drobną kosteczkę.

Seler, cebulę i paprykę wymieszaj z bułką tartą, mąką i jajkami. Dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, sporo soli i pieprzu. Całość wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Pasztet warzywny piecz 1,5 godz. w temp. 150°.

Przygotuj sos: paprykę i cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Następnie warzywa przesmaż na łyżce masła i zmiksuj z wodą i ząbkiem czosnku. Dodaj sól, pierz, sos sojowy i oregano. Sos podawaj do pasztetu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze