Pasztet wegański

Pasztet wegański

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 por
    • 4 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 bulwa selera
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 i 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
    • 1 szkl. zmielonych pestek dyni
    • 100 ml oleju roślinnego
    • 2 łyżki chrzanu
    • 1/2 pęczka koperku
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/2 łyżeczki lubczyku
    • 1/2 łyżeczki cząbru
    • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • sól i czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Marta Dymek

Słowo od autora

Przygotowując wegańskie pasztety, najważniejsze jest, aby dokładnie zmielić masę blenderem, dzięki temu pasztet będzie zwarty i łatwo da się pokroić. Jeśli nie macie pod ręką koperku i szczypiorku, możecie zastąpić je garścią jarmużu lub szpinaku – pasztet będzie wtedy jeszcze bardziej zielony i równie pyszny!

Autor: Marta Dymek, jadlonomia.com

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pora pokroić na cienkie talarki, na dnie dużego rondla lub garnka rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pory, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut.

2

W międzyczasie obrać seler i zetrzeć na tarce, czosnek posiekać. Tak przygotowane warzywa dodać do miękkich porów i smażyć kolejne 10-12 minut. Na koniec wyjąć przyprawy i wyrzucić.

3

Piekarnik rozgrzać do 200⁰C. Podsmażone warzywa przełożyć do miski, dodać resztę składników i przy pomocy blendera zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40-45 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złocistą skórkę. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i podawać z ulubionym pieczywem.


Komentarze