Pasztet wołowo-wieprzowy

Pasztet wołowo-wieprzowy

  • 06:15
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg wołowiny (pieczeniowej)
    • 1 kg tłustej wieprzowiny (podgardle) 
    • 3 duże cebule
    • 50 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków
    • 3 małe czerstwe bułki
    • 4 jajka
    • 2 listki laurowe
    • 8 ziaren ziela angielskiego
    • 1 łyżka masła
    • masło do wysmarowania formy
    • bułka tarta do wysypania formy
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso kroimy w dosyć duże kawałki, obsmażamy w rondlu (bez tłuszczu, wieprzowina jest tłusta), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, grzyby oraz obrane cebule w całości.

2

Zalewamy wodą tak, by nie przykrywała całkiem mięsa. Dusimy ok. 4 godzin na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Pod koniec duszenia wkładamy bułki i czekamy, aż całkiem nasiąkną sosem.

3

Pod koniec duszenia wkładamy bułki i czekamy, aż całkiem nasiąkną sosem.

4

Mielimy całość trzy razy, dodajemy łyżkę zrumienionego masła, wbijamy jajka. Wyrabiamy dokładnie masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

5

Przekładamy do brytfanki lub specjalnej formy pasztetowej, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy, wykładamy z formy.


Komentarze