Pasztet z boczkiem

Pasztet z boczkiem

  • 03:30
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg wołowiny mielonej
    • 100 g podgardla lub słoniny
    • 300 g wątróbek
    • 200 g boczku parzonego wędzonego
    • 8–10 jajek przepiórczych
    • 2 cebule
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 marchewka
    • 1 mały seler
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 kajzerka
    • 2 liści laurowe
    • 2 jajka
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
    • przyprawy: sól, pieprz

    Do formy:

    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki bułki tartej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wieprzowinę i podgardle zalej wodą, aby tylko zakryła mięso. Dodaj obrane cebule w całości, obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzuć ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. – uważaj, aby nie przypalić. Gdy mięso będzie miękkie, włóż wątróbkę. Gotuj razem ok. 15 min pod przykryciem, cały czas uważając, aby mięso się nie przypaliło. Garnek zdejmij z ognia, wyjmij mięso i lekko ostudź.

Do wywaru z mięsa włóż kajzerkę i poczekaj, aż cała nasiąknie wywarem. Mięso wołowe, podgardle lub słoninę, wątróbkę, bułkę, marchew i seler przepuść przez maszynkę do mięsa lub dokładnie wszystko zmiksuj. Masa powinna być jednolita, mazista, o pikantnym smaku. Wbij do masy surowe jajka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką.

Formę o wymiarach ok. 23 cm dł., 10 cm szer. i 6 cm wys. wysmaruj masłem i posyp bułką tartą, tak, aby przywarła do brzegów formy. 1/2 masy pasztetu wyłóż dno formy. Boczek pokrój w plastry i poukładaj go ciasno obok siebie na całej powierzchni pasztetu. Zakryj boczek drugą połową pasztetu i wyrównaj wierzch. Piecz w kąpieli wodnej (formę zanurz do połowy wysokości w naczyniu żaroodpornym z wodą) w piekarniku nagrzanym do 180–200° przez 1,5 godz. Pasztet podawaj z sosami lub ćwikłą.


Komentarze