Pasztet z ciecierzycy i pomidorów

Pasztet z ciecierzycy i pomidorów

  • 02:00
  • 4 porcje
  • 551 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. ciecierzycy
    • mieszanka ziaren słonecznika, dyni i nerkowce - razem odrobinę ponad szklankę, moczone kilka godzin w wodzie źródlanej lub przegotowanej
    • 4 duże pomidory
    • 1 pietruszka - korzeń
    • 1 cebula
    • 5 dużych ząbków czosnku
    • 3 łyżki siemienia lnianego
    • 2 łyżki płatków owsianych lub jęczmiennych
    • 15 śliwek suszonych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Namoczoną przez noc ciecierzycę gotujemy do miękkości. Siemię lniane oraz płatki mielimy na mąkę i miksujemy z ziarnami słonecznika, dyni i nerkowcami oraz z ugotowaną ciecierzycą. W niewielkim garnuszku dusimy najpierw poszatkowaną cebulę oraz wyciśnięty w prasce czosnek, następnie dodajemy 3 pomidory i startą na tarce pietruszkę i podduszamy jeszcze parę minut, aż woda z pomidorów wyparuje i powstanie aromatyczny sos. 

Sos z pomidorów oraz pozostałego surowego pomidora dodajemy do ziaren zmiksowanych z ciecierzycą i miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy. 

Na koniec do masy dodajemy pokrojone w paseczki śliwki, mieszamy łyżką i wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posypujemy nasz pasztet ziarnami słonecznika, wstawiamy go do rozgrzanego do 180⁰C piekarnika i pieczemy przez przez około godzinę. Pasztet kroimy po całkowitym ostudzeniu i podajemy z pysznym pieczywem z Tesco.


Komentarze