Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

  • 02:15
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg cukinii
    • 1 szkl. bułki tartej lub 2 średnie bułki świeże
    • 1 szkl. mleka
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 cebule
    • 4 jajka
    • 4 łyżki margaryny do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, łącznie ze skórką. Przełóż do miski, zasyp 1 łyżeczką soli i pozostaw na ok. 30 min, aby cukinia puściła sok. Następnie odciśnij.

Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła i odcedź z nadmiaru mleka. Dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek.

Na patelni rozpuść margarynę (3 łyżki) i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę (ok. 20 min). Bułkę tartą, żółtka, obrany i wyciśnięty czosnek oraz cebulę dodaj do tartej cukinii. Uważaj, aby nie wlać do miski rozpuszczonej margaryny ze smażenia cebuli.

Białka ubij na sztywno i wmieszaj w masę na pasztet. Całość dopraw solą i pieprzem. Następnie przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz przez około 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 170°. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Podawaj na zimno lub ciepło z sosem czosnkowym lub ze śmietaną.


Komentarze