Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami

Pasztet z cukinii z suszonymi pomidorami

  • 00:50
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g młodej cukinii
    • 1 cebula
    • 5 suszonych pomidorów z zalewy
    • 100 g żółtego sera
    • 1 jajko
    • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
    • 3 łyżki oliwy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • pieprz, przyprawa do warzyw

    Dodatkowo:

    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżka bułki tartej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cukinię umyj i dokładnie wytrzyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 15 minut.

2

W tym czasie obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie na jasny złoty kolor.

3

Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

4

Cukinię odsącz na sitku. Odsączonej cukinii wyjdzie mniej więcej szklanka. Cukinię wymieszaj z podsmażoną cebulą, bułką tartą, pomidorami, serem i żółtkiem. Dosyp pieprzu i przyprawy do warzyw do smaku i w razie potrzeby jeszcze trochę soli (uwaga, cukinia już jest słona). Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą z cukinii.

5

Nagrzej piekarnik do 180°. Foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż pasztet do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. godzinę. Podawaj na ciepło.

6

Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze