Pasztet z czerwonej papryki i bazylii

Pasztet z czerwonej papryki i bazylii

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 3 ząbki czosnku, obrane
    • 550 g gładkiego tofu o jedwabistej konsystencji
    • 250 g chudego serka kremowego
    • pół szklanki tartego parmezanu
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 duże jajo
    • 2 duże białka
    • pół łyżeczki soli
    • 2 szklanki świeżych listków bazylii
    • 1 szklanka pieczonej czerwonej papryki ze słoika, odsączonej i opłukanej
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Spryskuję olejem do smażenia blachę. Wrzucam czosnek na 2 minuty do małego rondelka z wrzątkiem. Następnie dokładnie ucieram w malakserze czosnek, tofu, serek kremowy, parmezan, mąkę, całe jajka, białka i sól. Przelewam połowę do miski. Dodaje bazylię do malaksera i ucieram. Przelewam do przygotowanej blachy.

Następnie przelewam masę z miski do malaksera, dodaję pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy i pieprz kajeński. Ucieram i wykładam łyżką na warstwę masy z bazylią. Małym nożykiem robię kilka nacięć przez obie warstwy.

Później piekę godzinę, aż pasztet się zetnie. Stawiam w blasze na metalowej kratce, by ostygła, a następnie wstawiam do lodówki co najmniej na 4 godziny.


Komentarze