Pasztet z czerwonej soczewicy i orzechów

Pasztet z czerwonej soczewicy i orzechów

  • 01:10
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g soczewicy czerwonej
    • 70 g orzechów nerkowca
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 szczypty kuminu
    • 1/2 łyżeczki curry
    • 30 g babki jajowatej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 4 liście kapusty włoskiej
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

      Dip:

    • 300 ml jogurtu naturalnego
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 gałązki koperku
    • 5 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W rondelku przepłucz soczewicę kilka razy. Odcedź i wlej tylko tyle wody, aby zakryć całość. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, przypraw lekko solą i wstaw do gotowania pod przykryciem. 

Jak tylko się zagotuje odkryj na 2–3 minuty i zmniejsz ogień, aby uwolnić olejki eteryczne, które dają lekką gorycz soczewicy. Potem znów przykryj i wstaw do piekarnika na 20 minut, aby soczewica się rozkleiła. 

W tym czasie sparz we wrzątku liście kapusty włoskiej, odsącz na kuchennym ręczniku i wykrój łykowatą łodygę. Rozłóż połowę liści na dnie porcelanowej formy do pasztetu. Resztę odłóż do przykrycia. 

Soczewicę zmiksuj wraz z cebulą i czosnkiem, przypraw curry, kuminem i dodaj mąkę oraz babkę jajowatą. Wlej oliwę z oliwek i całość jeszcze dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przełóż masę pasztetową do formy na liście kapusty i wyrównaj brzegi oraz wierzch. Nakryj pozostałymi liśćmi. Całą formę przykryj folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150˚C i wstaw pasztet do pieczenia na 40 minut. 

Po tym czasie wyjmij i odstaw do schłodzenia, najlepiej na całą noc.  W misce wymieszaj jogurt ze świeżo posiekanym koperkiem. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj zgnieciony czosnek i wymieszaj dip.  Pasztet krój w plasterki i jedz na grzankach z chlebem oraz dipem jogurtowym.


Komentarze