Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

  • 02:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g fasoli jaś
    • 400 g pieczarek
    • 2 duże cebule
    • 100 g suszonej żurawiny
    • 1jajko
    • 1 łyżka pestek z dyni
    • 1 pęczek pietruszki
    • 1 łyżka masła
    • 60 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki musztardy
    • 3 łyżki tartej bułki
    • przyprawy: tymianek, gałka muszkatołowa w proszku, kminek mielony, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Fasolę opłucz i wsyp do szklanej salaterki. Zalej zimną wodą i zostaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź fasolę na sitku i opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka, zalej świeżą wodą, posól i zagotuj. Zmniejsz gaz i gotuj fasolę na średnim ogniu przez 1 godz. W tym czasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż ją na złoto na 30 ml oliwy. Pęczek pietruszki umyj i posiekaj. Przygotuj też trzy małe, podłużne foremki aluminiowe. Foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Pieczarki obierz, zetrzyj na grubej tarce i przesmaż na 30 ml oliwy.

Nagrzej piekarnik do180°. Odcedź ugotowaną fasolę i ubij na puree. Kiedy nieco przestygnie, dodaj przesmażone pieczarki i cebulę, posiekaną natkę, musztardę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Połowę masy wyłóż w foremkach, połóż żurawiny i przykryj resztą masy. Wierzch posyp pestkami z dyni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 min. Upieczony pasztet poznasz po odstających od foremki brzegach i zarumienionym wierzch. Pasztet nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno.


Komentarze