Pasztet z gęsi z zielonymi porami i muślinowym sosem z gałką muszkatołową

Pasztet z gęsi z zielonymi porami i muślinowym sosem z gałką muszkatołową

  • 01:50
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 filet z gęsi
    • 2 uda z gęsi
    • 100 g wątróbek gęsich
    • 100 g słoniny
    • 1/2 pora
    • 50 ml oliwy
    • 1/2 bułki wrocławskiej
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 2 jaja
    • 60 g masła
    • 2 g gałki muszkatołowej
    • 2 ziela angielskie
    • 6 ziaren pieprzu czarnego
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obierz mięso z kości. Udka obierz ze skóry i wytrybuj kości. Piersi z gęsi przypraw solą i pieprzem. Oczyść wątróbkę ze ścięgien i ewentualnych grubych błon. Mięso, skórki oraz wątróbkę pokrój na kawałki i przełóż do miski.

Zieloną część pora przekrój wzdłuż. Jedną część pokrój na kawałki, a drugą część pozostaw do wyłożenia formy pasztetu. W moździerzu kuchennym rozgnieć pieprz i ziele angielskie. Słoninę pokrój w drobną kostkę.

W rondelku zagotuj wodę. Następnie gotuj w niej przez ok. 2-3 minuty pokrojoną słoninę. Po tym czasie – odcedź ją. W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż skóry z gęsi, aby wytopił się tłuszcz. Dodaj mięso i mocno podsmaż. Całość przypraw solą i przyprawami z moździerza. Następnie dodaj pokrojonego pora i dobrze wymieszaj. Dolej litr wody i pod przykryciem duś mięso do miękkości. Pod koniec dodaj pokrojoną bułkę wrocławską.

Po namoczeniu bułki zdejmij mięso i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiel masę pasztetową dwukrotnie. Przełóż ją do miski, wlej śmietankę i wbij jajka. Masę przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Na końcu dodaj gotowaną słoninę.

W rondelku zagotuj wodę i sparz długie liście pora. Rozłóż je następnie na dnie formy do pieczenia i nałóż masę pasztetową. Wytnij z pergaminu arkusz papieru o obrysie formy z pasztetem. Nakryj wierzch pasztetu i lekko dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°.

Formę z gotowym pasztetem jeszcze przed pieczeniem ubij potrząsając, aby masa dobrze się ułożyła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut. Upieczony pasztet wyjmij z pieca. Pozostaw do ostygnięcia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze