Pasztet z kaczki i podgrzybkami w sosie żurawionowo-chrzanowym

Pasztet z kaczki i podgrzybkami w sosie żurawionowo-chrzanowym

  • 01:20
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 udka z kaczki
    • 1 filet z kaczki
    • 100 g wątróbki drobiowej
    • 200 g łopatki wieprzowej
    • 10 plastrów boczku wędzonego
    • 100 g podgrzybków
    • 50 g marchewki
    • 50 g selera
    • 30 g pora
    • 200 ml śmietany
    • 2 cebule
    • 100 ml mleka
    • 2 jajka
    • 1/2 bułki pszennej
    • 50 g chrzanu tartego
    • 150 g konfitury żurawinowej 
    • 4 liście laurowe
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 5 kulek pieprzu czarnego
    • 2 jałowce
    • 3 ziela angielskie
    • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Obierz mięso z kości. Udka obierz ze skóry i wytrybuj kości. Piersi kacze obierz ze skóry, a mięso pokrój w długie paski – zostaw do dekoracji pasztetu. Wątróbkę oczyść ze ścięgien i ewentualnych grubych błon. Pozostałe mięso i skórki oraz wątróbkę pokrój na kawałki i przełóż do miski. Obierz warzywa, cebulę pokrój w drobną kostkę. Namocz bułkę w mleku i odciśnij z nadmiaru płynu. Mięso zmiel w maszynce dwukrotnie.

W moździerzu kuchennym rozgnieć pieprz, ziele angielskie i jałowiec. Przełóż surowe mięso do naczynia, w którym, będzie można swobodnie wymieszać pasztet. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do mięsa mielonego.

Wlej śmietankę i wbij jajka. Na koniec dodaj jeszcze namoczoną bułkę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz rozgniecionymi przyprawami. Wymieszaj wszystko na gładką masę. Dodaj jeszcze podgrzybki w całości i jeszcze raz wymieszaj.

Rozłóż plasterki boczku na dnie formy do pieczenia i nałóż pierwszą część pasztetu. Na wierzch poukładaj piersi z kaczki i przykryj ponownie masą pasztetową. Wyrównaj wierzch. Z plastrów boczku ułóż szachownicę. Dekoracyjnie powbijaj liście laurowe i rozmaryn.

Z pergaminu wytnij obrys formy z pasztetem. Nakryj wierzch pasztetu i lekko dociśnij. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°. Formę z gotowym pasztetem jeszcze przed pieczeniem ubij potrząsając, aby masa dobrze się ułożyła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 60 minut.

W tym czasie przygotuj sos do pasztetu. Wymieszaj chrzan z konfiturą żurawinową. Upieczony pasztet wyjmij z pieca. Pozostaw do ostygnięcia. Wykrój plastry i połóż dekoracyjnie na talerzu. Z boku podaj sos chrzanowo-żurawinowy.


Komentarze