Pasztet z królika podawany z sosem żurawinowym

Pasztet z królika podawany z sosem żurawinowym

  • 03:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 skoki z królika (ok. 1 kg)
    • 300 g wątróbki wieprzowej
    • 200 g boczku surowego
    • 4 jajka
    • 100 ml mleka
    • 2 czerstwe bułki
    • 1 marchewka
    • 2 średnie cebule
    • ½ małego selera
    • 3 - 4 łyżki oleju
    • 1,5 l wody
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    •  tłuszcz do wysmarowania formy

    Sos żurawinowy:

    • 1 żurawina w słoiku
    • 1 mały słoik chrzanu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso z królika dokładnie opłucz i umieść w garnku. Obraną marchewkę i seler wrzuć do garnka z mięsem, wszystko zalej wodą i zagotuj. Wątróbkę, boczek oraz cebulę pokrój i podsmaż na oleju. Czerstwe bułki namocz w mleku. Ugotowane mięso z królika oddziel od kości i ostudź.

Ostudzone mięso z królika, warzywa, cebulę podsmażoną z boczkiem i wątróbką trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Podczas mielenia dodawaj namoczoną w mleku bułkę, jaja oraz przyprawy. Po zmieleniu całość dobrze wymieszaj. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż przygotowaną masę. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 min w temperaturze 180°. Żurawinę dokładnie wymieszaj z chrzanem. Gotowy pasztet podawaj wraz z wykonanym sosem.


Komentarze