Pasztet z łososia

Pasztet z łososia

  • 00:55
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​0,5 kg świeżego łososia
    • 250 g ryby (np.: fileta z morszczuka)
    • 50 g łososia wędzonego
    • 1 jajko
    • sok z 1/2 cytryny
    • 100 ml śmietany kwaśnej
    • 100 ml śmietanki słodkiej
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Łososia umyj i spraw. Do garnka wlej wodę z solą i cukrem, włóż obie ryby i gotuj je ok. 10 min, a następnie oddziel mięso od ości. Rybę zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj sól, pieprz, śmietanę i rozbełtane jajko. Na koniec wciśnij sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj umytą, posiekaną pietruszkę i wymieszaj. Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° w aluminiowej foremce do pasztetu w kąpieli wodnej przez ok. 35 min. Podawaj z sosem tatarskim, pieczywem i kawałkami wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE łososia skropionymi cytryną.

Kąpiel wodna: do dość płytkiej, podłużnej formy wlej wodę do 1/2 jej wysokości. Następnie wstaw formę z pasztetem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 35 minut.


Komentarze