Pasztet  z soczewicy z grzybami shitake

Pasztet z soczewicy z grzybami shitake

  • 01:20
  • 7 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g grzybów shitake
    • 250 g czerwonej soczewicy
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 40 ml oleju
    • łyżka masła do wysmarowania formy
    • przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka, imbir w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Zagotuj w garnku 1 litr osolonej wody. Wsyp soczewicę i gotuj przez siedem minut. Następnie soczewicę odcedź i zostaw na sitku do wystygnięcia. Grzyby umyj i odetnij końcówki nóżek. Ponownie zagotuj osoloną wodę i wrzuć grzyby. Gotuj przez 4-5 minut. Grzyby odcedź i wystudź. Cebulkę obierz  i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoto. Nastaw piekarnik na termoobieg na 180°.

Połowę wystudzonej soczewicy zmiksuj w malakserze. Zmiksowaną soczewicę dodaj do pozostałej razem z podsmażoną cebulą. Do masy dodaj jajko, przyprawy i dwie łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.

Foremkę (jedną dużą lub kilka mniejszych) wysmaruj masłem i obsyp pozostałą bułką tartą. Nałóż część masy, następnie ułóż grzyby shitake i przykryj resztą masy. Piecz ok. 50 minut. Pasztet będzie gotowy, gdy się zarumieni i zacznie odchodzić od formy.


Komentarze