Pasztet z żurawiną i boczkiem

Pasztet z żurawiną i boczkiem

  • 01:30
  • 11 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, podgardle, karczek)
    • 150 g wątróbki
    • 200 g boczku surowego w plastrach
    • 2 jajka
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula
    • 100 g suszonych żurawin
    • 6 łyżek bułki tartej
    • 30 ml oleju
    • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa w proszku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso wieprzowe pokrój na nieduże kawałki. W rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dorzuć mięso wieprzowe i obsmaż je ze wszystkich stron. Następnie dolej do rondla wody (ok. 1,5 szklanki), dodaj pół łyżeczki soli, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego i duś mięso przez ok. 1 godz. W tym czasie do małego garnka wrzuć wątróbkę i zalej ją wrzącą wodą. Gotuj przez 5 minut, wyjmij z wody i odstaw do wystygnięcia. Namocz w wodzie żurawinę. Uduszone mięso wystudź.

Kiedy mięso i podroby są już zupełnie zimne, zmiel je w maszynce o gęstym sitku. Rozgrzej piekarnik do 220°.

Do zmielonego mięsa i wątróbki dodaj jajka, 4 łyżki bułki tartej, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i wymieszaj. Na koniec dodaj do masy pasztetowej żurawinę. Podłużną formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż masę, przykryj wierzch plastrami boczku i wstaw do piekarnika na 40-50 minut.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze