Patisony faszerowane indykiem, dzikim ryżem i pomidorami

Patisony faszerowane indykiem, dzikim ryżem i pomidorami

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 średnie patisony
    • 300 g fileta z indyka
    • 100 g dzikiego ryżu
    • 4 średnie pomidory
    • 3 ząbki czosnku
    • 1/2 cebuli
    • świeży tymianek
    • przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony

    Dodatkowo:

    • 700 g pomidorów
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 szkl. mocnego bulionu warzywnego lub z bio kostki
    • świeży tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z patisonów zetnij górę i delikatnie wydrąż łyżką miąższ. Jeśli wykorzystujesz młode patisony, które nie mają dużych i twardych pestek, możesz ich miąższ posiekać i dodać do farszu.

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Indyka i pomidory pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Drobno pokrój też cebulę i czosnek. Wymieszaj ryż, indyka, pomidory, cebulę, czosnek, 3 łyżki tymianku, sól i pieprz. Takim farszem napełnij patisony.

Dodatkowe pomidory pokrój w ćwiartki, cebulę w grubszą kostkę, a czosnek w plasterki. Całość wymieszaj. Patisony ułóż w naczyniu do zapiekania. Obłóż je pomidorami, podlej bulionem i dodaj kilka gałązek tymianku. Zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku (z funkcją góra-dół) przez 30 minut pod przykryciem. Jeśli nie masz pokrywki, przykryj naczynie folią aluminiową. Po tym czasie ściągnij przykrywkę i dopiecz danie jeszcze 30 minut.

Patisony podawaj z zapieczonymi pomidorami i powstałym sosem.


Komentarze